Waar rekening mee houden bij internet en tv vergelijken?

Internet en tv is in Nederland goedkoper en beter geregeld dan ooit tevoren. Er zijn verschillende aanbieders die jou een uitstekende deal kunnen geven voor een internetpakket of een alles in 1 pakket, waarbij je internet afneemt in combinatie met televisie en telefoon. Om een uitgebreid pakket met veel data en televisiezenders te krijgen betaal je allang niet meer de hoofdprijs. Maar natuurlijk wil je ook een pakket dat precies de onderdelen bevat die jij belangrijk vindt. Een pakket dus waarvan je optimaal gebruik kan maken voor je persoonlijke en professionele behoeftes.

Daarom is het de moeite waard om even goed te kijken naar aanbieders die stunten met een mooie prijs voor een interessant pakket. Wat krijg je precies in huis met deze pakketten? Welke onderdelen zijn optioneel en waar kan je echt niet zonder? Lees hier op welke dingen je moet letten om de beste keuze te maken.

Looptijd van het contract

De aanbiedingen met de laagste prijs hebben vaak het addertje onder het gras van een lange contractduur. Dat betekent dat je 2 jaar of langer vast zit aan dezelfde leverancier. Als je in de tussentijd een betere leverancier vindt, of erachter komt dat je belangrijke opties in je pakket mist, dan is dat jammer – je zit vast aan het contract. Als je meer flexibiliteit wilt en bereid bent daarvoor een iets hogere prijs te betalen, kies dan voor een aanbieder die jou een contract op jaarbasis kan aanbieden. Na een jaar ben je dan vrij om je contract op te zeggen, te veranderen of bij een nieuwe aanbieder te gaan kijken.

De internetsnelheid

De snelheid van jouw nieuwe internet is helaas niet altijd wat je ervan verwacht. Internetaanbieders vermelden hun internetsnelheid altijd op de website. Dat zijn vaak snelheden die veel hoger zijn dan jij gewend bent met je huidige internetverbinding. Als je een pakket van de aanbieder afneemt, kan je lelijk op je neus kijken – de snelheid die je bereikt is bij lange na niet degene die er in de advertentie beloofd is. Hoe zit dat?

•             De internetsnelheid hangt niet alleen af van de snelheid die jouw provider levert. Er zijn namelijk meerdere factoren die de snelheid van jouw systeem kunnen verminderen. Zo worden internetsnelheden altijd berekend met behulp van een moderne computer die helemaal up-to-date is. Als jij een (veel) oudere pc of laptop hebt, dan kan die onmogelijk de internetsnelheid van een computer die minder dan een jaar oud is halen.

•             Als je internet over een verouderd netwerk afneemt, dan heeft dat ook gevolgen voor de snelheid. Als ik bijvoorbeeld een woning in het buitengebied hebt, kan het zijn dat de kabels daar zorgen voor een vertraging.

•             Ook de websites waarmee je verbinding probeert te zoeken hebben hun beperkingen. Sommige oudere websites halen maar een fractie van de upload- en downloadsnelheid die jij maximaal kan bereiken met je nieuwe internet.

•             Tenslotte is WIFI over het algemeen wat langzamer dan internet over een kabel. Als je problemen ondervindt met de WIFI van je nieuwe verbinding, probeer dan je computer of laptop aan te sluiten met een ethernetkabel, en kijk of dat voor een verbetering zorgt.

Welke extra opties wil je

Er zijn verschillende speciale internetopties die soms wel en soms niet bij een aanbieding inbegrepen zitten. Meestal is het zo dat de prijs die je ziet voor het basispakket geldt. Toch zijn er interessante extra opties waarvoor je een paar euro per maand meer betaald. Denk aan wi-fi hotspots, een grotere online opslagruimte, een gratis spamfilter. En bij all-in-one pakketten zijn er verschillende hoeveelheden belminuten voor de telefoon en zenderpakketten voor de tv. Kijk dus goed hoe uitgebreid het pakket van jouw aanbieding is, en je weet precies waar je voor gaat betalen.